2015. aktualitások

Borrendi programjaink

2015. január 21. Borrendi közgyűlés és borbírálat
2015.január 31. FICB kongresszus Párizsban
2015.február 26. Pannónia Aranygyűrű pályázat eredményhirdetése
2015.április 25. Éves beszámoló közgyűlés
2015. július 17.-18. Borrendi kirándulás Eger és Noszvaj
2015.szeptember 12. Borrendi ülés a Bor és Pezsgőfesztiválon
2015.október 08. Dúzsi Tamás év bortermelője gála vacsora és borrendi avatás a Béke Radisson Blu Béke Hotelban.

A 2015. évi Szakmai kirándulásunkat az Egri Borvidékre szerveztük, július 17.-19.-e között. Beszámolónk ide kattintva olvasható

Szeptember 13.-án a Pannónia Női Borrend részt vett a Krasznahorkaváralján rendezett harangavatási ünnepségen. Beszámolónk ide kattintva olvasható

2015. október 8.-án kerül megrendezésre évenkénti Gálaestünk, melyet az év borásza, Dúzsi Tamás tiszteletére rendezünk a Radisson Blu Béke szállodában

Pannónia Aranygyűrű pályázat bírálata
2015.január 21.-én a Pannónia Aranygyűrű Alapítvány kuratóriuma és borrend összeült, hogy a beérkezett pályázatok borait bírálja el. Az írásbeli dolgozatokat ekkorra már értékelték a kuratóriumi tagok,akiknek szeretnénk kifejezni köszönetünket munkájukért.
A bíráló kuratóriumi tagok: dr Mészáros Gabriella Keményné Koncz Ildikó,Sebestyén Csaba,Kozma Kálmán,Káli Ildikó, dr Kállay Miklós, dr Cszizmadia András, Zilai Zoltán.

Kongresszusi részvétel
2015.január 31.A Pannónia Női Borrend az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén is részt vett az FICB párizsi Közgyűlésén.
A rendezvényen kiemelt hangsúlyt kaptak a jövő évi NAPA-völgyi Világkongresszus előkészületei, melyre Borrendünk nagy lelkesedéssel készül, hiszen ezek a kongresszusok kiváló lehetőséget biztosítanak a magyar borok és Magyarország imázsának további építésére is, mely tevékenység kiemelt szerepet játszik Borrendünk életében.

Pannónia Aranygyűrű Pályázat eredményhirdetése
2015. február 26. Fortuna Rendezvényházban a pályázat eredményének kihirdetése és díjátadása került sor..

A Kuratórium döntése alapján a Pannónia Aranygyűrű Pályázat idei nyertese Keresztes Ákos, Tokaj-Hegyaljáról. A győztes bor: 2012 Tokaji Cuvée.

„Ennél a bornál is, mint az összes általam készült tételnél, minél jobb egyensúlyt szerettem volna elérni. Legyen ásványos, gyümölcsös, selymes, jól iható, kellemes, ne lógjon ki sem a sav, sem a cukor” – írja a pályázatra benyújtott boráról Keresztes Ákos.

A 2012. évi késői szüretelésű Cuvée a tarcali Vigyorgó-dűlőből származik. Furmint és kövérszőlő fajtákból készült és fele-fele arányban hordó valamint tartályos érlelést kapott.

A fiatal borász úgy fogalmazott pályázati anyagában, hogy nem célja olyan robosztus borok készítése, amely pár korty után elfárasztja a fogyasztót. Arra törekszik, hogy tartalmas borokat készítsen, amelyekre szívesen emlékszik vissza az, aki kóstolta.

A győztes borásznak felajánlott további díjak:

A Pannónia Aranygyűrű Alapítvány a szakmai elismerés mellett más módon is támogatni igyekszik a nyertes pályázót. Az Alapítvány révén a csatlakozó támogatók, társszervezetek, a média személyre szabott további juttatásokkal járul hozzá a fiatal borász munkájának segítéséhez, borainak népszerűsítéséhez.

Keresztes Ákosnak a támogatók a következő ajándékokat ajánlották fel:

a Borkultura Kft. a Vinagora borversenyen két bor ingyenes nevezését,

a Bor és Piac magazin egy nagyinterjú megjelentetését,

a Hungarokork Amorim 500 darab dugót,

a TRUST Hungary cég egy darab 225 literes hordót,

a VinCe Magazin nagy boreseményére a VinCe Wine Show-ra egy darab páros belépőt és eladási lehetőséget a VinCe bárban.

Gálavacsora Dúzsi Tamás, a 2014. év bortermelője tiszteletére

2015. október 8-án rendeztük meg gálavacsoránkat Dúzsi Tamás, a „2014. Év Bortermelője Magyarországon-díj” nyertese tiszteletére.

Az esemény helyszínéül idén is a Radisson Blue Béke Hotelt választottuk, ahol a szálloda séfje és cukrásza az ételsort Dúzsi Tamás boraihoz komponálva kiváló gasztronómiai élményről gondoskodtak.

Dúzsi Tamás színes beszámolóját a borászat munkájáról és ismertetőjét a vacsorához felszolgált borokról minden meghívott érdeklődéssel hallgatta. Azt est jó hangulatát a Vivat Bacchus együttes fellépése pedig csak tovább fokozta.

A gálaesten új borrendi tagokat is avattunk. A sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát követően a népszerű énekesnőt, Csézyt (Csézi Erzsébetet) tiszteletbeli taggá, míg a Magyar Bor Akadémia elnökét, Zilai Zoltánt és a kitűnő gasztrofilozófust, tanárt, Csizmadia Andrást pártoló taggá avattuk.

Gratulálunk az új tagoknak, Dúzsi Tamás munkásságához pedig további szép sikereket kívánunk!